top of page
  • Yazarın fotoğrafıİshakEdebiyat

İshak İlk Kitap Soruşturması: İbrahim Varelci


Öykü yazmaya ilk ne zaman, nasıl başladınız?

Lise yıllarımda başladım. Yani 90’lı yılların sonlarına doğru.


Tür olarak neden öykü?

Bu biraz da kendini o an nasıl daha iyi ifade ettiğine göre değişiyor. Bir zamanlar kendime en yakın gördüğüm tür şiirdi. Sürekli şiir yazıyordum, fakat sadece kendime saklıyordum bunları. Onlarca şiir yazmama rağmen sadece üçünü yayımlattım. Daha sonra öykü yazmaya başladım. Öyküde kendimi buldum diyebilirim. Hikâye anlatmayı hep sevdim. Yaşamanın başlı başına bir hikâye kurmak olduğuna inanıyorum çünkü.


Öykünüz ilk ne zaman ve nerede yayımlandı?

İlk öyküm 2006 yılında yayımlandı. Mavi Yeşil edebiyat dergisinde. Yirmi senedir aralıksız yayın hayatına devam ediyorlar.


Öykülerinizden dosya oluşturma fikriniz nasıl oluştu?

Bu fikir hep vardı. Ne yazarsam yazayım ilerde bir gün kitaplaşacağı düşüncesiyle hareket ettim. Yazılar biriktikten sonra demlenmeye bırakıyorum. Üzerinden en az 1 sene geçmeli diye düşünüyorum. Zamanla halen bana ve başkalarına bir şeyler söyleyecek gücü kalanları dosyaya ekliyorum. Esasında öykülerim çokça birikmişti. Daha bir kitaplık hiçbir yerde yayımlanmamış öykülerim var. Fakat ilk kitabın biraz da iç dökme, kendinle ve geçmişinle hesaplaşma özelliği taşımasından ötürü diğer öyküleri bu dosyaya almadım.

Yayınevini neye göre belirlediniz?

Uzun zamandır birlikte çalıştığım derginin (İzdiham) yayınevinden çıkarmak istedim.


Yeni başlayanlar için önerileriniz nelerdir?

Benim yazı hayatım hep deneme yanılma yoluyla gelişti. Bir dergide düzenli yazmak ve o derginin yayım ekibinde olmak ister istemez insanı geliştiriyor. Bu benim için bir fırsat oldu. Öykülerini yayımlatmak için derilere ve edebiyat sitelerine gönderebilirler. Bu konuda sabırlı olmaları gerekiyor.

Bunun yanında tabii en önemlisi sürekli okuma yapmak. Geçmişten başlayıp çağdaşlarını okuyarak kendilerini geliştirebilirler. Sadece öykü okumak da yetmiyor, kitap eleştirilerini ve röportajları da okumaları gerekiyor. Yazarlık sadece yazmakla bitmiyor, bir duruşunuzun ve yazar tavrınızın da olması gerekiyor.


İbrahim Varelci

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page