1- Öykü yazmaya ne zaman, nasıl başladınız?
Öykü yazmaya 2015-2016 yıllarında başladım. Tepebaşı Belediyesinin yazı atölyesine katılmıştım. O zamana kadar hiç öykü yazmamıştım.

2- Öykü türünü seçmede özel bir nedeniniz var mı? Öykü yazmanın kolay olduğunu düşünüyor musunuz?
Öykü ile ilgilenmeye, öykü üzerine teorik okumalar yapmaya ve ustaların öykülerini okumaya başlayınca bu türü çok sevdim. Yazabilir miyim acaba, diye düşünmeye başladım. Öykü yazmanın kolay olduğunu düşünmüyorum. Öykü, fazlalık kabul etmeyen, boşluk da istemeyen bir tür. Ölçüyü tutturmak o kadar da kolay bir iş değil! İnce işçiliğinin iyi yapılması gereken bir tür.
3- İlk öykünüzün yayımlanma macerasını anlatır mısınız? Yayımlandığını gördüğünüzde neler hissetmiştiniz?
İlk öyküm Kurşunkalem edebiyat dergisinde yayınlamıştı. Yayınlandığında çok mutlu olmuştum ama araya hayat girdi, sonrasında uzun bir süre yazamadım.
4- Öykülerinizden dosya oluşturma fikri nasıl oluştu? Dosyanızı oluştururken nelere dikkat ettiniz? Belirli bir tema üstünden mi ilerlediniz yoksa farklı temaların oluşturduğu bir bütünü mü tercih ettiniz?
Pandemi döneminde öykülerim, çeşitli dergilerde ve sitelerde yayınlanmaya başladı. Bu arada motivasyonum yükseldi ve yazmaya devam ettim. Sonrasında herkes sormaya başladı kitap ne zaman? diye. Kalemimin olgunlaştığını düşündüğüm zaman benzer temalı öykülerimi bir araya getirdim ve üzerlerinde yeniden çalışmaya başladım. Dosyayı oluştururken öykülerde farklı konular işlenmesine rağmen ortak bir duyguyu yakalamaya çalıştım. Karakterlerin iç dünyalarını iyi yansıtmaya ve duygunun okura geçmesini sağlamaya çalıştım.
5- Kitap yayımlamak oldukça meşakkatli bir iş. Dosyanız okunmayabilir, okunsa bile uzun süre bekletilebilir, bekletilse bile birçok etmenden dolayı yayımlanamayabilir. Bütün bu durumlar gözünüzü korkuttu mu?
Evet, kitap yayınlatmak gerçekten çok meşakkatli. Yayınevine gönderiyorsunuz, okundu mu okunmadı mı emin olamıyorsunuz. Çok uzun süreler yanıt bekliyorsunuz, bazen yanıt hiç gelmeyebiliyor. Bu süreçte demoralize olduğum zamanlar oldu ama yine de sabırla bekledim.

6- Çok fazla yayınevi var. Yayınevini belirlerken nelere dikkat ettiniz? Hedefinizde bir yayınevi var mıydı?
Öncelikle bir yerden başlamaktı amacım, yayın dünyasında çok fazla kişiyi tanımadığım için. Ben yayınevi yerine editör seçtim sanırım😊.
7- Öykü yazmaya yeni başlayanlar için önerileriniz nelerdir? Yola çıkmadan önce çantalarına neler koymalarını isterdiniz?
Öncelikle 1950 kuşağı öykücülerini okumalarını tavsiye ederim. Çok okusunlar ve çok not alsınlar. Dil üzerine yoğunlaşmalarını öneririm.
İlginiz için İshak edebiyata teşekkürlerimle.
Comments